CORONA MELDING

Vanaf 22 april mag onze praktijk op advies van commissie Leidraad mondzorg Corona (ANT / KNMT / ONT / NVM) de reguliere behandelingen weer hervatten.

Wij nemen wel extra maatregelen in acht.

Waarom is mondhygiëne zo belangrijk?

Volwassenen boven de 35 jaar verliezen vaker hun tanden en kiezen door tandvleesontstekingen, (parodontitis), dan door tandbederf. De beste manier om tandbederf en tandvleesontstekingen, (parodontitis), te voorkomen is door op de juiste manier je tanden te poetsen en gebruik te maken van de juiste floss en tandenstook technieken. Elke dag weer!

Parodontitis en tandbederf worden beiden veroorzaakt door bacteriën die in het tandplak zitten. Tandplak is een witachtig laagje dat blijft plakken aan je tanden en dan voornamelijk langs de overgang van tand naar tandvlees. Tandplak vormt zich continu op je tanden. Door grondig elke dag te poetsen en te flossen of stoken, kan je de tandplak met zijn bacteriën verwijderen en tandvleesontstekingen, (parodontitis) voorkomen.

Hoe moet je poetsen?

Als je pijn voelt tijdens het poetsen of vragen hebt hoe je op de juiste manier moet poetsen, bel dan gerust voor een afspraak.

Wij adviseren een zachte tandenborstel. Plaats de tandenborstel in een hoek van 45 graden op de overgang van je tand naar tandvlees. Deze overgang kan je vergelijken als de overgang van je nagel naar je vinger. Op deze plek bevindt zich altijd het meeste vuil op je vingers. Dus in je mond is ook deze overgang de plek waar zich de meeste tandplak zich bevindt. Beweeg voorzichtig heen en weer en zorg dat je korte bewegingen maakt, waarbij je zorgt dat je borstel bijna niet verplaatst. Zo reinig je bij alle tanden en kiezen de buitenste vlakken.

Als je klaar bent met de buitenkant, dan doe je precies hetzelfde aan de binnenkant.

Om de binnen- en buitenkant van de voortanden te reinigen, hou je je borstel vertikaal. Maak ook weer korte en voorzichtige bewegingen met je borstel per tand.

Vervolgens reinig je het bijtoppervlak van je kiezen. Wederom met korte bewegingen, waarbij je je borstel dus bijna niet verplaatst. Kies voor kies! Probeer in de spiegel te kijken en jezelf ervan te overtuigen dat je alle oppervlakten hebt gehad. Als je klaar bent, spoel dan grondig.

Poetsen met een electrische tandenborstel gaat op een geheel andere manier. Uit onderzoeken is gebleken dat je met een electrische tandenborstel beter tandplak kan verwijderen. Bij het poetsen met een electrische tandenborstel is het nog meer van belang dat je nauwelijks beweegt met de borstel. Het is de bedoeling dat je je hand zoveel mogelijk stil houdt en per tand poetst. De electrische tandenborstel doet het werk. Als je namelijk te snel beweegt, dan werkt dat juist averechts en blijft het tandplak zitten. De meeste electrische tandenborstels hebben een timer erop zitten. Zorg dat je je timertijd vol maakt!

Hoe moet je stoken en flossen?

Parodontitis ontstaat meestal tussen je tanden, daar waar geen enkele tandenborstel kan komen. Met tandenstokers, ragers en flossdraad kan je op een effectieve manier het tandplak verwijderen op die oppervlakken. Het is dan wel belangrijk dat je de juiste techniek gebruikt. Hieronder geven we wat instructies die je kunnen helpen, maar onthoudt dat het veel tijd kost en oefening.

Bij voorkeur zul je met een platte tandenstoker of een rager stevig tussen je tanden en kiezen moeten reinigen. Gebruik geen ronde tandenstokers of cocktailprikkers! Gebruik altijd een platte tandenstoker die in doorsnede een vorm van een driehoek heeft. Druk met gecontroleerde kracht, altijd met de platte kant van de driehoek gericht naar het tandvlees, stevig 2 tot 3 keer tussen de kiezen. Begin van achter in de mond en werk naar voren toe. Op die manier kan je geen ruimte vergeten. Doe dit dus minimaal 1 x per dag. Op plekken waar een tandenstoker echt niet past, (bijvoorbeeld bij de voortanden), kan je een flossdraadje gebruiken.

Begin met een stukje flossdraad van ongeveer 45cm lang. Wikkel de uiteinden om de middelvingers van elke hand.

Om de boventanden te reinigen hou je de flossdraad losjes tussen je duim en wijsvinger van elke hand. Plaats de flossdraad voorzichtig tussen je tanden d.m.v. een heen en weer gaande beweging. Gebruik geen overmatige kracht. Breng het flossdraad tot net iets onder het tandvlees en maak een C-vorm tegen je tanden. Laat het nog iets zakken tussen je tandvlees en tand, totdat je weerstand voelt. Beweeg vervolgens de draad weer omhoog en herhaal dat een paar keer. Onthou dat er twee oppervlakken zijn die gereinigd moeten worden tussen elke ruimte! Maak dus beide zijden schoon. Als het flossdraad een beetje begint te rafelen, verplaats het draad dan een stukje op je vingers om een schoon, goed stukje flossdraad te krijgen.

Bij de ondertanden doe je precies hetzelfde. Vergeet niet de achterste vlakken van je achterste kiezen schoon te maken!

Als je klaar bent, dan kan je weer grondig spoelen. Raak niet in paniek als je tandvlees de eerste paar weken erg bloed of wat gevoelig aanvoelt. Het tandvlees is immers ontstoken. Als je elke dag tandenstokers gebruikt en flosst en daarmee het tandplak verwijdert, dan zul je zien dat je tandvlees gezond wordt en het bloeden stopt.

Professionele reiniging

Dagelijks poetsen en flossen/stoken, brengt het tandplak tot een minimum op je gebit. Als tandplak niet dagelijks wordt verwijderd, ontstaat er tandsteen. Je zou tandsteen kunnen zien als verkalkt tandplak dat niet op tijd verwijderd is. Professionele reiniging door een mondhygiëste zorgt ervoor dat al het tandsteen wordt verwijderd. Ook op de plekken waar je tandenborstel of flossdraad niet komt. Een bezoek bij de mondhygiëniste, op indicatie, is essentiëel voor het voorkomen van tandvleesontstekingen zoals parodontitis. Behoud je eigen tanden en kiezen je hele leven!

Wat kunt u verwachten van uw mondhygiëniste? 

Zij kan u verscheidene diensten verlenen. Na een uitvoerig onderzoek van uw persoonlijke mondgezondheid in combinatie met de meest recente wetenschappelijke ontwikkelingen wordt er een specifiek behandelplan opgesteld. Dit specifieke behandelplan moet er voor zorgen dat elke patiënt de best mogelijke mondzorg krijgt.

Er kan gerichte mondzorg verleend worden voor kinderen, tieners, volwassenen, ouderen en aan patiënten die medisch gecompromitteerd zijn.

Omdat sommige systemische ziekten, zoals hartaandoeningen en diabetes, symptomen vertonen die in de mond zichtbaar zijn, wordt hier ook rekening mee gehouden door de mondhygiëniste.  Bij signalering hiervan wordt u verwezen naar uw huisarts.

Na een medische anamnese wordt er naar gekeken of er tandvlees problemen zijn en eventuele gaatjes worden ook opgemerkt. Om ontstekingen in de mond te voorkomen en te behandelen, worden plak, (een witachtig laagje op het gebit dat bacteriën bevat), en tandsteen, (verkalkt tandplak), verwijderd. Dit gebeurt boven het tandvlees, als ook onder het tandvlees.

Om gaatjes te helpen voorkomen, geeft de mondhygiëniste ook voedingsadvies, fluoride applicaties en/of laklaagjes, (sealants).

Mondhygiënistes evalueren samen met u of hun adviezen gewerkt hebben en daar waar nodig, zullen ze de behandeling voortzetten als dat kan helpen tot het bereiken van een gezonde situatie in uw mond.

 

Preventie is de sleutel tot een gezonde mond. U kunt met uw vragen en zorgen over uw mondzorg terecht bij onze mondhygiëniste.

Marieke van der Kroon

Mondhygiënist

LEES DE VERHALEN

Met esthetische tandheelkunde kunnen we verschillende esthetische factoren corrigeren, zoals kleur, vorm en grootte van tanden.

"FIJNE PRAKTIJK, IK BEN TEVREDEN MET MIJN NIEUWE LACH."

Aanmelden bij THCC

2021 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden.