CORONA MELDING

Vanaf 22 april mag onze praktijk op advies van commissie Leidraad mondzorg Corona (ANT / KNMT / ONT / NVM) de reguliere behandelingen weer hervatten.

Wij nemen wel extra maatregelen in acht.

Prothese

Een prothese of een ”kunstgebit”, zoals het vaak genoemd wordt, is een hulpmiddel dat in de mond geplaatst wordt om de natuurlijke tanden en kiezen te vervangen en het geeft ondersteuning aan de wangen en de lippen.

Meeste protheses zijn gemaakt van kunststof en kunnen op twee manieren worden vervaardigd:

  • een conventionele prothese wordt gemaakt nadat de tanden en kiezen al geruime tijd verwijderd zijn en het weefsel, (tandvlees), genezen is.
     
  • een immediaat prothese wordt gemaakt en gelijk, nadat de tanden en kiezen zijn verwijderd, geplaatst zodat de wonden onder de prothese kunnen genezen
     
  • een bovenprothese heeft een tandvlees kleurige kunststof dat het verhemelte, (palatum), bedekt
     
  • een onderprothese heeft een hoefijzervorm om ruimte te geven voor de tong

De tanden en kiezen kunnen gemaakt worden van kunststof of porselein. Protheses kunnen worden vervaardigd over nog aanwezige wortelresten en over implantaten. Een implantaat gedragen prothese geeft veel meer comfort en fit. Een zogenaamde klikprothese.

Protheses zullen in de loop van de tijd slijten en zullen vervangen of opgevuld moeten worden, (relined of rebased), om nog goed de vorm van de kaak te kunnen volgen. De kaak en het slijmvlies zal langzaam veranderen als er geen tanden en kiezen meer aanwezig zijn in de mond.

Reguliere tandarts controles blijven belangrijk om slijtage in de prothese op tijd te ontdekken, maar ook om afwijkingen in het slijmvlies op tijd te ontdekken. Zo kunnen goed- en kwaadaardige afwijkingen in een vroeg stadium ontdekt worden.                                                          

Verwachtingen:

We zullen trachten uw nieuwe prothese zo natuurlijk en comfortabel mogelijk te maken. U zult er echter wel rekening mee moeten houden, dat het niet uw eigen tanden en kiezen zijn. De protheses blijven een hulpmiddel en zullen niet functioneren als uw eigen tanden en kiezen. Uw verwachtingen zullen reëel moeten zijn en u zult moeten leren functioneren met de beperkingen van een kunstgebit.

Mondzorg:

We adviseren om de prothese gemiddeld 6 tot 8 uur per dag uit te doen. Uw tandvlees en kaak heeft rust nodig om een goede bloedvoorziening te behouden zonder druk van uw prothese. De mond moet na elke maaltijd gespoeld worden met water om etensresten te verwijderen. We benadrukken u erop dat u elke dag uw tandvlees, tong en verhemelte met een zachte tandenborstel poetst om infecties te voorkomen. (als u nog tanden en kiezen heeft, bijvoorbeeld als u een partiële prothese heeft, dan zult u deze mee moeten poetsen).

Zorg voor uw prothese:

Uw prothese is individueel gemaakt voor u en u zult er voorzichtig mee moeten omgaan. Zorg dat de prothese niet valt en breekt tijdens het reinigen. Reinig dus boven een handdoek of een met water gevulde gootsteen voor de veiligheid. Gebruik een tandenborstel en tandpasta om de prothese dagelijks te reinigen. GEBRUIK GEEN SCHUURMIDDELEN! Als de prothese niet in de mond is, bijvoorbeeld, s’ nachts, dan kunt u het vochtig houden in een bekertje kraanwater, ter voorkoming van uitdroging.

Gewenning aan de prothese:

U kunt wat aanpassingsproblemen verwachten in het begin na het plaatsen van uw prothese. Mochten er grote problemen ontstaan die niet wennen, dan kunt u contact opnemen met onze praktijk, Tandheelkundig Centrum Contrast, Pablo Picassostraat 187, Leidsche Rijn, Utrecht, 030-6663653. De meeste mensen ervaren een toename in de speekselproduktie en soms zelfs spraakproblemen in de eerste twee weken. Gelukkig went u hier uiteindelijk snel aan.

Juist gebruik van protheses:

De eerste dagen is het belangrijk dat u voornamelijk zacht voedsel eet om te wennen. Neem kleine hapjes en kauw langzaam. Gebruik een vork en mes om het voedsel klein te maken in plaats de voortanden te gebruiken. De voortanden in de prothese zijn voornamelijk voor de esthetiek, de kiezen zijn voor het kauwen.

Reparatie:

Mocht uw prothese om een of andere reden gerepareerd dienen te worden, dan kunt u contact opnemen met ons.

Levensduur prothese:

Het mondslijmvlies en de kaak verandert continu, maar de prothese niet. Daarom adviseren wij u om de halfjaarlijkse tandarts controle aan te houden. Zo kan dan beoordeelt worden of uw prothese een nieuwe voering  en soms zelfs vervangen dient te worden. Een goede fit zal uw slijmvlies beschermen, wat essentieel is voor prothesedragers.

Gebruik van adhesieven:

In sommige gevallen kan het noodzakelijk zijn om voor een korte periode adhesieven te gebruiken om de prothese op de plek te houden.  Een goede pasvorm wordt bepaalt door een goede spiersamenwerking, wat dus enige oefening nodig heeft.

Ons specialisme

PINHOLE® SURGERY TECHNIQUE (PST). Een snelle en een direct resultaat gerichte behandeling die uw leven kan veranderen!

"FIJNE PRAKTIJK, IK BEN TEVREDEN MET MIJN NIEUWE LACH."

LEES DE VERHALEN

Met esthetische tandheelkunde kunnen we verschillende esthetische factoren corrigeren, zoals kleur, vorm en grootte van tanden.

Aanmelden bij THCC

2021 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden.