
Het eerste reguliere bezoek bij de tandarts kan geschieden kort na de derde verjaardag van uw kind. Het eerste bezoek is altijd kort en bestaat eigenlijk zo min mogelijk uit een echte behandeling. We kunnen aan de kleine patiënt vragen om plaats te nemen op de mooie rode tandartsstoel. Het is net een kermisstoel die op en neer kan! Vaak is de band tussen een ouder en kind zo speciaal en sterk, dat het voor de tandarts erg lastig kan worden om een band op te bouwen met uw kind in aanwezigheid van een ouder. Soms kunnen we vragen of u als ouder even in de wachtkamer wilt wachten gedurende een gedeelte van de behandeling, zodat wij de kans krijgen om een band op te bouwen met uw kind.
We onderzoeken voorzichtig het gebit en tandvlees van uw kind. Bij oudere kinderen kunnen röntgenfoto’s worden gemaakt, (om tandbederf op te sporen en om de ontwikkeling van het blijvende gebit onder het tandvlees te kunnen vervolgen). We kunnen het gebitje polijsten met wat tandpasta en een fluoridebehandeling geven om de tanden en kiezen te beschermen tegen tandbederf. En het allerbelangrijkste; we zullen samen met u en uw kind doornemen hoe je het beste zijn of haar gebit kan schoonhouden en verzorgen!
Dit is een veel gestelde vraag. We stellen voor dat u uw kind op dezelfde manier voorbereid als zou het zijn/haar eerste kappersafspraak zijn of een bezoekje naar de schoenenwinkel. De reactie van uw kind voor het eerste tandartsbezoek zal u verrassen!
Hieronder staan enkele “eerste tandartsbezoek” tips:
Gedurende het eerste bezoek zal de tandarts:
Kinderen en tandbederf hoeven tegenwoordig niet meer hand en hand te gaan. In onze praktijk zijn wij erg betrokken bij alle aspecten van de preventieve zorg. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van een soort laklaagje om de diepe groeven van de blijvende kiezen minder toegankelijk te maken voor plak en voedselinvloeden, wordt de kans op gaatjes vermiderd. Dit is één van de aspecten over hoe we een basis kunnen leggen voor een gezond gebit van uw kind.
De meeste gaatjes ontstaan door een verhoogd gebruik van suikers en een slecht poetsgedrag. Door het suikergebruik te verminderen en regelmatig te poetsen kan natuurlijk helpen. Hoe langer het duurt dat uw kind doet over zijn eten, hoe langer het dus in hun mond blijft en dus hoe groter de kans op gaatjes.
Bij elke keer als iemand iets eet, ontstaat er een zure reactie in hun mond doordat de bacteriën in de mond de suikers verteren. Deze reactie duurt ongeveer 20 minuten. Gedurende deze periode kan de zure omgeving in de mond het tandglazuur aantasten en zelfs leiden tot gaatjes!
De samenstelling van iemand zijn speeksel maakt ook een verschil; dun en vloeibaar speeksel kan sneller voedselresten afbreken en wegspoelen. Iemand die veel koolhydraten en suikers eet, heeft dikker speeksel en geeft die zuurproducerende bacteriën meer kans en dus een verhoogde kans op gaatjes.
De eerste melktanden die zichtbaar zijn in de mond, zijn de twee onderste voortanden. Dit zult u opmerken bij uw baby als ze ongeveer 6-8 maanden oud zijn. Hierna volgen de vier boven voortanden en de rest van uw baby’s tandjes volgen daarna. Deze komen meestal in paren door, links en rechts in de kaak, totdat uw kind ongeveer 2 ½ jaar is.
Rond de 2 ½ jaar zou uw kind alle 20 melktanden moeten hebben. Tussen de leeftijd van 5 en 6 jaar begint het blijvende gebit door te breken. Sommige blijvende tanden en kiezen vervangen het melkgebit en sommige komen er gewoon extra achterin bij. Sommige tanden en kiezen wisselen soms een paar maanden eerder of later, maar dit is geen reden tot paniek. Elk kind is speciaal en dus daarom ook verschillend.
Het melkgebit is niet alleen belangrijk voor het behoud van de ruimte voor het blijvende gebit, maar het is ook belangrijk voor het kauwen, bijten, praten en voor het uiterlijk. Om deze redenen is het zo belangrijk om gezond te eten en een dagelijkse mondverzorging te handhaven.
Tandarts