HIER VINDT U ALLE INFORMATIE OVER GEBITSVERZORGING EN MEDICIJNEN

Mensen met epilepsie lopen een groot risico op gebitsbeschadiging, omdat ze vaker dan andere mensen onverwacht kunnen vallen en dan ongelukkig terecht kunnen komen. Raakt een tand of kies beschadigd door vallen of stoten, dan kunt u het beste snel naar tandarts gaan. Spoedige behandeling verkleint de kans op problemen. Als een tand of kies door stoten is los gaan staan of geheel of gedeeltelijk is uitgevallen, plaats hem dan direct voorzichtig terug. Ga daarna direct naar de tandarts. Lukt het niet om de tand of kies zelf terug te plaatsen, lik hem dan schoon. Gebruik geen schoonmaakmiddelen. Neem hem mee naar de tandarts in een glas melk of in speeksel. Dit geldt ook voor stukken van een tand die afbreken. Doe de tand nooit in water!

Medicijnen hoeven de tanden en kiezen niet aan te tasten. Maar het is wel raadzaam op een aantal zaken te letten.

 
Gaatjes door suiker in medicijnen
Fabrikanten voegen voor de smaak vaak suiker toe aan geneesmiddelen. Vooral suikerhoudende drankjes, zoals medicinale siropen in verschillende geneesmiddelen, tasten het gebit gemakkelijk aan. Gebruik als het kan liever medicijnen met kunstmatige zoetstoffen. Vraag naar de mogelijkheden bij uw arts, apotheek of drogist.
 
Te sterke tandvleesgroei
Bepaalde middelen tegen epilepsie (zoals diphantoïne) kunnen een te sterke groei van het tandvlees veroorzaken. Dit gebeurt vooral waar plak op de tanden en kiezen zit. Extra zorg voor het verwijderen van tandplak is dan belangrijk, juist omdat het wegpoetsen ervan steeds moeilijker wordt als het tandvlees eenmaal is gaan groeien. Gezwollen en dus ontstoken tandvlees verdwijnt nooit vanzelf. Alleen een heel goede mondverzorging gecombineerd met een behandeling door tandarts of mondhygiënist kan succes hebben.
 
Verminderde speekselproductie
Sommige medicijnen veroorzaken een verminderde speekselproductie. De zelfreiniging van de mond wordt hierdoor minder. Er kunnen dan snel gaatjes ontstaan. Als u vermoedt dat u last hebt van een droge mond of van weinig of taai speeksel, zeg dit dan tegen de tandarts. Deze kan dan meewerken aan voorzorgsmaatregelen om gaatjes te voorkomen.
 
Extra fluoride of teveel fluoride
Als iemand vanwege een handicap een groter risico loopt op gaatjes, is het misschien nodig om extra fluoride te gebruiken. Dat kan bijvoorbeeld door na het poetsen de tandpasta slechts uit te spugen en niet na te spoelen. De fluoride blijft dan langer in de mond. Extra fluoride kunt u ook krijgen in de vorm van fluoridetabletjes of spoelstof met fluoride. Ook geeft de tandarts of mondhygiënist soms een fluoridebehandeling. Gebruik extra fluoride nooit op eigen initiatief, maar overleg altijd met de tandarts of de mondhygiënist.
 
Verblijf in een ziekenhuis
Als iemand in het ziekenhuis wordt opgenomen, dreigt de mondverzorging er al gauw bij in te schieten. Neem zo snel mogelijk contact op met de verpleging om te bereiken dat er elke dag aandacht wordt besteed aan het tandenpoetsen. Of overleg over een geschikt moment waarop u of degene die u verzorgt het zelf kan doen.

Iemand met een voedingssonde heeft een beperkte zelfreiniging van de mond, omdat hij niet slikt of kauwt. Er ontstaat sneller tandsteen, maar minder snel gaatjes. Vraag in een dergelijke situatie advies aan de tandarts.

Veel medicijnen hebben als bijwerking dat ze de afgifte van speeksel remmen. Hierdoor kunt u last krijgen van een droge mond. De natuurlijke bescherming van speeksel wordt door het gebruik van vele medicijnen verminderd. Als u dan veel zure producten eet of drinkt, is de kans op tanderosie extra groot. Bespreek dit daarom met uw tandarts of mondhygiënist.

Antibiotica zijn geneesmiddelen bij ontstekingen. Zij worden door een (tand)arts voorgeschreven. Sommige antibiotica kunnen verkleuringen van de tanden en kiezen veroorzaken. Dit gebeurt als ze tijdens de ontwikkeling van het blijvend gebit worden ingenomen. Dit geldt bijvoorbeeld voor het veel gebruikte middel tetracycline. Suikerhoudende antibiotica kunnen tandcariës veroorzaken. Vraag daarom de arts zoveel mogelijk medicijnen voor te schrijven zonder suiker, of neem de medicijnen in vóór, tijdens of na het eten of vlak voor het tandenpoetsen. Als u of uw kind 's nachts medicijnen moeten innemen, drink dan daarna wat water of spoel even de mond.

2024 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden.